štvrtok 3. mája 2012

Zafír


Staroveká legenda hovorí: ,,Obloha je gigantický modrý zafír, do ktorého je vsadená naša Zem.“ 

Asi najznámejší zafír v prsteni, ktorý patril Lady Diane.
   Peržania verili, že zem odpočíva na obrovskom zafíre, ktorého odlesky dali oblohe jej belasú farbu. Zafír sa považoval za kameň, ktorý ukludňuje myšlienky a pomáha mníchovi pri meditácii. Podľa indickej povery, mal kameň chrániť pred chorobami a uštipnutím hadom alebo škorpiónom. Antický lekár Galenus doporučoval nosenie zafíru ako amuletu proti zimnici a na zvýšenie potencie.


   Zafír je symbolom božskej múdrosti a čistoty. Svätý Jeroným o ňom povedal, že zmierňuje hnev boží. Zafírový amulet nosený na krku mal u nositeľov vzbudzovať dobré myšlienky, očistiť srdce a posilniť vieru. Čím žiarivejší bol drahokam, tým pevnejšia bola viera jeho nositeľa. Preto boli v 12. storočí prstene biskupov a cirkevných hodnostárov zhotovené práve z neho.

•2. najtvrdší drahokam, je to brat rubínu
•Farba: stredne tmavofialová až purpurovo modrá (modrý odtieň najmenej 85 %, sekundárny odtieň do 15 %)
•Zelený a sivý odtieň znižujú cenu.
•Poznáme: 
    - Modré zafíry - najvzácnejšie
    - Oranžovo-ružové – Padparadscha (lotosový kvet)
    - Hviezdne zafíry
    - Žlté a zelené – veľmi časté
    - Bezfarebné – náhrada diamantov do šperkov

Teraz patrí vojvodkyni z Cambridge.
   Zafír bol už v dávnej minulosti zamieňaný s inými veľmi podobnými drahokamami – akvamarínom, topásom alebo turmalínom. Podrobnejším výskumom sa nedávno zistilo,  že napr. na svätováclavskej korune a korunovačnom kríži je jeden zafír  nahradený modrým akvamarínom.
  
•Priemysel: 
- zafíry nižšej kvality a syntetické zafíry (zafírové sklo), snímače čiarových kódov, ponorky, raketoplány, výroba hodín, lasery, vojenská technika, satelitné komunikačné systémy, mobilné telefóny, digitálne a analógové obvody, polovodiče a i. 

•Producenti: 
Madagaskar, Austrália, Srí Lanka (svetlomodré), Kašmír (najkvalitnejšie), Mjanmarsko, Thajsko, India, Pakistan, Afganistan, Tanzánia, Keňa, Čína, Severná Amerika

Logan Sapphire
Black Star Queensland


zdroje:
CHOVANCOVÁ, B. 2012. Komoditné trhy a reálne investície. Bratislava : Iura Edition, 2012. 352 s. ISBN 9788080784539.
http://www.jewelsforme.com/emerald-history.asp

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý komentár! :)