utorok 1. mája 2012

Diamant

Ako spievala Marilyn Monroe: "Diamonds are a girl´s best friend." :)
  Názov pochádza z gréckeho adamas (nezničiteľný, nepremožiteľný). V staroveku ľudia verili, že diamant je ochranca proti otravám jedom a dokáže ich vyliečiť. A kto ho vraj nosí, nebojí sa nepriateľov a ani mylného bojovania.
     Viacerí vladári, ktorí chceli vlastniť veľké diamanty, napr. jeden z najvzácnejších diamantov – Kohinoor, zaplatili svojim životom. Hovorí sa, že z dvadsiatich vládcov Hindustanu, ktorí vlastnili tento diamant, boli osemnásti zabití. Kohinoor váži 191 karátov a patrí medzi najčistejšie nájdené diamanty na svete.

     
Koh-i-noor
•Priehľadný kubický kryštál čistého uhlíka.
•Najtvrdší, dobre vedie teplo.
•V prírode v podobe zŕn a zaoblených 8-stencov v riečnych naplaveninách, pôvodne v tmavých vyvrelinách.
•Vzniká pri tlaku viac ako 5 GPa a  teplote nad 1600°C.
•Menej čisté diamanty obsahujú aj kremík, vápnik, železo...
•Ako jediný drahokam sa nachádza vo všetkých farebných modifikáciách, ale najčastejšie je biely.
Ložiská: 
magmatické: Južná Afrika – Kimberley, Pretória; Rusko – Východná Sibír, Jakutsko; Stredná časť Indie
ryžoviská:  Kongo, Angola, Ghana, Gabun, Sierra Leona, Pobrežie slonoviny, západná Afrika, Borneo, Sumatra, Tanganika, Brazília, Guinejská republika, Venezuela, Austrália, Tasmánia, Ural, USA, India, Kanada...
Umelé diamanty:
•1954 Švédi a Američania z General Electric vytvorili pri teplote 2 800°C a tlaku 53 500 Pa malé štvrť karátové technické diamanty.
•1961 v Kyjeve vyvinuli technológiu priemyselnej výroby syntetických diamantov z grafitu tlakom 100 000 Pa.
•Dnes sa vyrábajú v Japonsku, ale prírodné technické diamanty sú dvakrát lacnejšie.
•Použitie: v priemyselných oblastiach – diamantové kotúče na brúsenie, diamantové valce, výroba nástrojov obrábajúce sklo, brúsenie televíznych obrazoviek, rezanie betónu, žuly, mramoru; diamantové prášky, pasty – hodinkársky priemysel.
Čo sa týka výbrusu, preferuje sa Tolkowského briliantový výbrus, ktorý ma 57 strán, z toho 33 vo vrchnej časti a 24 na spodnej časti. Na obrázku môžte vidieť aj názvy jednotlivých častí ako koruna, diamantový pás, atď.
Zdroj: http://www.sanghavidiamonds.com/other.asp?page=education_cut.asp 
Drahokam musí byť aj správne vybrúsený, aby sa svetlo v kameni odrazilo späť cez hornú časť. Plytkým výbrusom by svetlo prechádzalo skrz kameň a hlbokým by prechádzalo cez spodné bočné strany.
Zdroj: http://www.sanghavidiamonds.com/other.asp?page=education_cut.asp
Diamanty sa brúsia do rôznych tvarov. Samotný výbrus predurčuje hmotnosť kameňa, ktorý sa udáva v karátoch (1 karát = 0,2 g). Čím väčší diamant, tým lepšia investícia. Neplatí cenová rovnosť medzi jedným veľkým diamantom a takým istým váhovým množstvom malých.
Hovorí sa, že tvar Marquise bol navrhnutý podľa pier markízy de Pompadour.
Diamant má niekoľko stupňov čistoty, v skratke sú to od FL (Flawless), čo sú diamanty bezchybné, cez stupne IF, VVS, VS, S, I (Inperfect - viditeľné chyby) až po P (Pique - PeeKay), ktoré majú praskliny.
Diamant má rôzne farebné modifikácie, pričom cenu znižuje žltá farba a naopak zvyšuje ju farba modrá, červená, ružová.
Do diamantov je výhodné investovať, pretože sú veľkým bohatstvom v malom množstve, nestrácajú na hodnote, sú likvidné, čiže ľahko obchodovateľné, ich obmedzený výskyt tlačí cenu nahor, nepodliehajú opotrebeniu a ani módnym trendom (pretože aj módny trend môže cenu komodít ovplyvniť), ľahko prenosné,  uschovateľné.
Na druhej strane neprinášajú nejaký pravidelný výnos ako prinášajú vklady v banke, sú menej likvidné ako finančné investície a je potrebné ich skladovať na bezpečnom mieste.
A ich cenový vývoj :) 
A nakoniec pár najznámejších/najkrajších/najväčších/najdrahších diamantov :)
Cullinan I.
Cullinan II.

Excelsior

Blue Hope

Reitz


The Great Mogul

The Sancy

Black Orlov
zdroje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý komentár! :)